Verlichting, speciaal voor dieren!

Niet elk dier ziet hetzelfde. Het kan voor mensen lijken alsof er prima verlichting hangt, maar voor bijvoorbeeld vee zeer slecht verlicht zijn, omdat het licht niet de juiste kleur heeft. Dit kan effect hebben op de productiviteit van de dieren.

Rundvee

Runderen zijn rood-oranje en groen kleuren blind. Hierdoor zien ze enkel geel, blauw, wit, zwart en grijs. Verschillende golflengten van licht hebben effect op het zicht van de dieren en beïnvloeden de prestaties. Door runderen bloot te stellen aan 14-16 uur licht per dag verbeteren prestaties ook. Jonge dieren kunnen versneld groeien en melkvee kan 6-15% meer produceren onder het juiste licht. Op de foto hierboven is duidelijk het verschil te zien tussen de ouderwetse hps lampen en de heldere led verlichting.

Vleermuizen

Vleermuizen hebben veel last van blauw en ultraviolet licht, omdat ze hierdoor niet goed kunnen navigeren met hun sonar. Door gebruik te maken van amberkleurig licht worden deze problemen significant teruggebracht. Dit is vooral terug te zien op straat bij ‘oranje’ oftewel amber kleurig licht. Deze verlichting is precies afgesteld op de human-bat ratio wat inhoudt dat vleermuizen er zo min mogelijk last van hebben terwijl de straten nog goed verlicht zijn.

Vocare heeft voor verschillende dieren, waaronder rundvee en vleermuizen, de optimale verlichting. Vele stallen zijn al voorzien van Vocare Led verlichting en langs de Afsluitdijk bij Robbenplaat heeft Vocare vleermuisvriendelijke Led verlichting geplaatst ter bescherming van deze dieren. Mocht u interesse hebben in deze verlichting, neem dan contact op met ons voor vakkundig en op maat gemaakt advies.

LED`s do it!
    04-02-2020 15:55
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies