Verlichting op het werk

Verlichting op het werk Als het gaat om verlichting op het werk zijn werkgevers volgens de Arbeidsomstandighedenwet (ARBO) verplicht te zorgen voor goede verlichting.

In bijna elk beroep is goed licht een noodzakelijke voorwaarde. Licht is nodig om werk goed uit te voeren. Zonder licht vinden we het lastig om ons te oriënteren in een ruimte. Voldoende licht zorgt ervoor dat je ziet wat je doet. Daarmee voorkom je ongelukken op het werk. Als een werkplek onvoldoende verlicht is, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Werknemers die met gevaarlijke machines werken, moeten hun handelen goed kunnen zien. Ook moeten donkere paden of traptreden verlicht zijn om vallen of struikelen te voorkomen.

Licht stimuleert ook een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamines. Bovendien geeft licht ons een fitter en aangenamer gevoel. Dat geldt met name voor natuurlijk daglicht dat door de zon wordt geproduceerd. Kunstlicht is monotoon en heeft een lagere intensiteit dan daglicht, waardoor het een stuk minder effect heeft op ons lichaam. Wanneer we te weinig licht krijgen, kan dat leiden tot gezondheidsklachten, stress en somberheid.

Kleurtemperatuur
Bij gebrek aan daglicht is kunstlicht een goed alternatief. Dit ontstaat door het omzetten van (elektrische) energie in zichtbaar licht. Afhankelijk van waarvoor je verlichting nodig hebt, kun je kiezen uit verschillende kleurtemperaturen.
Daglicht heeft een kleurtemperatuur die ligt tussen 5500 – 7000K (Kelvin), kaarslicht heeft een kleurtemperatuur van 1500K.

Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht. In een LED lamp met een hoge kleurtemperatuur zit meer blauw in het licht, in een LED lamp met lage kleurtemperatuur zit meer rood in het licht.
Koel – wit – licht zorgt ervoor dat je alert blijft. Je vindt verlichting met 6000K bijvoorbeeld in een productieruimte. Warm – geel/oranje – licht zoals het ouderwetse gloeilampje wordt vaak omschreven als “gezellig” licht en past goed sfeervolle ruimte zoals de horeca.

Lux
De meeteenheid lux geeft de hoeveelheid licht per vierkante meter aan: 1 lux betekent dat een oppervlak van 1m2 gelijkmatig wordt verlicht met 1 lumen. Terwijl de helderheid van een lamp wordt aangeduid met lumen, verwijst lux naar het licht dat een oppervlak bereikt, bijvoorbeeld een tafel of een tennisveld.

Om een idee te geven over de benodigde lux waarde voor verschillende werkomstandigheden volgens de algemeen geldende NEN-EN 12464 normering voor LED verlichting op de werkplek, geven we hierbij een aantal voorbeelden.
  • Kantoor algemeen: minimaal 500 lux
  • Computerwerk: minimaal 750 lux
  • Metaalbewerking: minimaal 300 lux
  • Laboratoriumwerk: minimaal 500 lux
  • Tandarts behandelruimte: minimaal 1000 lux
Lumen
De lumen is de eenheid voor lichtstroom. De lumen is de maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst van de lamp aan.
1 lux staat gelijk aan 1 lumen/m2.

Om de benodigde lichtsterkte (lumen) in een ruimte uit te rekenen heb je de lux waarde en het aantal m2 nodig.
Aantal m2 x hoeveelheid lux = …….lumen lichtsterkte benodigd.
Factoren waarbij je rekening moet houden zijn de plafondhoogte, de stralingshoek van de lamp, de toepassing waarvoor de ruimte gebruikt wordt en de kleurtemperatuur.

Niet zo eenvoudig dus om de juiste lamp uit te zoeken.
De specialisten van Vocare Ledlight helpen je graag verder om de LED verlichting te kiezen die jij nodig hebt!
 
    12-03-2024 16:09